Планински маратон 42.195 км

ИНФОРМАЦИЯ

Обща дистанция: 42.195 км
Обща положителна денивелация: 2500 м
Обща отрицателна денивелация: 2500 м

Категоризация от ITRA: 2 точки за трудност
Планинска трудност: 7
Квалификационно състезание за UTMB 2020

Контролно време: 9 часа
Старт/Финал: гр. Сливен, „Стария бряст“

ПРОГРАМА

18.10.2019г. (петък)

13:30 – 20:00  Получаване на стартовите пакети (носете документ за самоличност).

Стартовите пакети ще се получават в “Бирариум” (ул. Донка и Константин Константинови 20) след успешно издържан изпит по биропиене.

20:30 – 21:30 Техническа конференция – хотел Централ (конферентна зала).

19.10.2019г. (събота)

6:00 – 7:00 Получаване на стартовите пакети за тези, които не са ги получили преди това (носете документ за самоличност) – фоайето на зала “Май” в сградата на Община Сливен.

7:30 – 7:45 Проверка на задължителната екипировка.

7:45 – 7:55  Подреждане на участниците в стартовата зона; Инструктаж.

8:00 Старт от Стария бряст – Европейско дърво на годината 2014 – едновременен за всички участници.

17:00 Награждаване на победителите. Томбола.

Всеки участник в трите дистанции на маратона ще има възможност да спечели уникална електрическа тротинетка. 

ТРАК

ИЗТЕГЛИ GPX

ОПИСАНИЕ НА ТРАСЕТО

Стартира от „Стария бряст“, Дърво на Европа за 2014г., в непосредствена близост до паметника на Хаджи Димитър и преминава по цялата главна улица на град Сливен. Движи се покрай реката в посока север, минава покрай паметника на войводата Панайот Хитов по посока на Антична и средновековна крепост „Туида“, излиза от града, катерейки се по „Алея на здравето“ до средновековната  крепост „Маринено градище“ над високия баир „Гаговец“ и следвайки стръмното, но бегаемо било се качва на връх „Кутелка“. След това се отпрявя към най- високия връх в източна Стара планина – „Българка“, насочвайки се на изток по стария античен път, като преди Драгиева чешма се спуска рязко на юг през „Кьошка“ до ниската поляна „Мочурите“. Продължава, прехвърляйки Мала планина до връх Голяма чаталка, след което достига връх Малка чаталка, до който е разположена Горна лифтена станция. Северно от телевизионната кула покрай хижа „Карандила“ се спуска до „Фурната на Карандила“, която е южно от хайдушкото сборище – извора „Кушбунар“. Слиза рязко на изток в посока връх Песченик, минава южно от Хайдушкото дере и Пещерата на Панайот Хитов и слиза ниско долу до местността „Моллова гора“, педставляваща останки от древно селище. По стръмна пътека се отправя към високите „ Източни скали“, над които е Езерото на Карандила. Минава по моста над самото езеро и по известната „Хайдушка пътека“ достига до Долна лифтена станция, преминавайки покрай символа на град Сливен – скалният феномен „Халката“. От паркинга пред бившата резиденция на тоталитарния лидер Тодор Живков се качва рязко нагоре по Петкова пътека, достига високата „Коларска поляна“, след което се спуска към Антична и средновековна крепост „Туида“. Влиза в град Сливен и преминавайки отново покрай паметникa на Панайот Хитов, „Розова градина“ и по цялата Главна улица на града, финишира на „Стария бряст“.